De când şi de ce a devenit 8 martie o sărbătoare controversată? Pentru că nişte „doamne” se îmbată în singura seară când au voie să iasă singure în oraş? Sunt multe femei pentru care doar de 8 martie este permis să iasă „cu fetele”. Şi o fac lată. Şi?! Este o chestiune de gust. Oricum ar fi, mă deranjează comentariile de genul: „sărbătoare comunistă”.

Secolul trecut a însemnat foarte mult pentru emanciparea femeii şi ar fi păcat să renunţăm la a aduce un omagiu acelor femei care – având, în general, o orientare socialistă – s-au luptat pentru dreptul la vot sau egalitate de şanse. Este simplu acum, de la o astfel de distanţă a confortului, să ni se pară că este de la sine înţeles să ne bucurăm de tot ceea ce avem (şi ni se cuvine), dar acum mai bine 100 de ani – în unele colţuri din lume, chiar şi azi – lucrurile nu erau atât de simple.  Conferinţa de la Seneca Falls din 1848 a fost prima care a avut pe ordinea de zi aspecte legate de discriminarea femeilor. Mişcarea anti-sclavagistă în care erau implicate a permis militantelor să sesizeze că ele însele erau neîndreptăţite şi au  solicitat: dreptul de a dispune de proprietatea şi veniturile proprii, dreptul de a primi custodia copiilor în cazul unui divorţ, posibilităţi mai extinse de a li se aproba divorţul, drepturi legale şi economice mai bune pentru femeile divorţate, acces sporit la educaţie şi la activităţi profesionale precum şi dreptul de vot.  Lucruri în absenţa cărora nici nu ştim cum puteau trăi.

Femeile nu au cerut niciodată să fie bărbaţi şi nici nu şi-au dorit niciodată să fie tratate ca nişte bărbaţi. Femeile şi-au dorit, şi îşi doresc în continuare, să fie tratate cu respect, ţinându-se cont de sensibilităţile lor şi de ceea ce pot ele oferi. Noi nu dorim să fim altceva decât suntem şi nici să demonstrăm ceva anume. Viaţa noastră de femei este mult mai bună decât a fost vreodată, dar cândva nişte femei au luptat pentru asta. Ar trebui să celebrăm acest lucru de 8 martie şi să ne bucurăm de florile sau bomboanele pe care le primim. Să nu ţinem cont de modul în care se făcea abuz de această zi în perioada de dinainte de 1989.

La reuniunea Internaţionalei Socialiste de la Copenhaga, în 1910, a fost stabilită o zi a femeii, dar data a fost fixată abia după primul război mondial. Ar fi de preferat să ne raportăm la idealurile pe care le-au avut predecesorii noştri încercând să conceapă ideologii pentru o lume mai bună. Au avut dificultăţi cu punerea lor în practică, unele nici nu ar fi putut funcţiona, dar să negăm ziua 8 martie şi să refuzăm să ne bucurăm de cadouri, mi se pare prea mult.

Aşa că, vă urez „la mulţi ani!”, doamnelor şi domnişoarelor!

Cadou: prezentarea de modă sub forma unei demontrații feministe, colecția ready-to-wear Chanel 2015